perjantai 9. helmikuuta 2018

Pispalan Teatterin uusi kokopitkä näytelmä RYYSYRANNAN JOOSEPPI NYKYAJASSA (työnimi)

Tulossa keväällä 2018!

Pispalan Teatteri tuo näyttämöille uuden kokopitkän näytelmän RYYSYRANNAN JOOSEPPI NYKYAJASSA (työnimi) keväällä 2018. RYYSYRANNAN ohjaa Olli Etelämäki ja musiikista vastaa Pauli Hanhiniemi. Työryhmään kuuluu sekä teatterin kantavia voimia että uusia teatterin harrastajia. Harjoitustiloina toimii seurakunnan TALENT -tila Lentävänniemessä.





PÄTKÄ PROJEKTIN APURAHAHAKEMUKSESTA:


NÄKÖKULMA:

-Aikuisten alkoholisoituminen ja syrjäytyminen työelämästä ja yhteiskunnasta

-Nykyään on vieläkin yhteiskunnassa havaittavissa kaksi yhteiskuntaluokkaa, joita Ilmari Kianto tuo esille romaanissaan Ryysyrannan Jooseppi (vuonna 1924). Haluamme osoittaa että yhteiskunnallinen tasa-arvo ei ole vieläkään toteutunut. Tarkastelemme tämän ajan yhteiskunnallista epätasa-arvoa ja luokkaeroja kriittisestä näkökulmasta.

  • Kuinka kiinnostava hakija on taiteenalansa kentässä?

Pispalan Teatteri on pieni, itsenäinen teatteriyhteisö, joka on lähes kaikissa produktioissaan ottanut kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Esimerkiksi vuonna 2016 toteutettu näytelmä Leipäkauppa Bertolt Brechtin tekstistä suomennettuna ja sovitettuna toi esille köyhyyden monet kasvot teatterin keinoin (ks.käsikirjoitusliite).

  • Onko työsuunnitelma vakuuttava ja sen tavoitteet (taiteellisesti) kiinnostavia ja mahdollisia saavuttaa esitetyllä tavalla?

Ilmari Kiannon Ryysyrannan Joosepissa kuvataan köyhien ja rikkaiden välistä ristiriitaa koskettavalla tavalla. Ryysyrannan Jooseppi tekee omasta alennustilastaan hyveen ja ottaa sen vuoksi oikeudekseen arvostella koko herrojen yhteiskuntaluokkaa. Henkilöhahmona Jooseppi on sosiaalinen, sydämellinen, yhteistyökykyinen ja hyväuskoinen hölmö.

Pispalan Teatterin nykyajan Ryysyrannan Joosepissa asetetaan Jooseppi vanhaan syrjäiseen autokorjaamoon, jossa olosuhteet, kieli, tapahtumat ja henkilöhahmot noudattavat alkuperäisteoksen henkeä ja kirjainta.

  • Onko projektilla paikallista, alueellista, valtakunnallista tai kansainvälistä vaikuttavuutta?

Pispalan Teatterin nykyajan Ryysyrannan Joosepista rakennetaan kiertävä näytelmäkokonaisuus, jota esitetään ensisijaisesti Tampereen seudulla ja mahdollisuuksien mukaan ympäri Suomea.

  • Onko projektilla vaikutusta taiteenalan kehittämisen kannalta?
Pispalan teatteri haluaa omalta osaltaan ottaa osaa nykyajassa käytävään köyhyyskeskusteluun produktiollaan Ryysyrannan Jooseppi nykyajassa (työnimi).

  • Millaisia uusia ideoita ja toimintatapoja projekti tarjoaa taiteen kentälle/taiteilijoille/yleisölle?

Työstämme Ilmari Kiannon Ryysyrannan Joosepista nykyaikaan sovitetun version. Kainuun korvet muutetaan autonraadoiksi Tamperelaislähiön betonimaisemassa.


___________________________________________________________________________


Pysykää kuulolla täällä blogissa ja seuratkaa meitä facebookissa: 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy. Blogin pitäjillä on oikeus poistaa törkyviestit.